10 интересни факта за вълната, които ще ви изненадат

5 ноември 2017
10 интересни факта за вълната, които ще ви изненадат

За нас светът на вълната е необятен заради многобройните й предназначения, ценни качества и положителното й влияние въху нашия живот като материя. Почти всеки е запознат с нейните основни качества като естетсвен материал и суровина - изолира от топлина и студ, водоотблъскваща, огнеустойчива, еластична, износва се много дълго, антистатична материя е, шумоизолираща, антиалергенна. Защо притежава всички тези полезни за живота ни и функцията й в него, като материя, можете да прочетете тук. Но днес искаме да ви споделим няколко малко познати, но интересни факта за вълната, които със сигурност ще провокират вашето любопитство и ще ви убедят в уникалността й.

1. Докато много от нас асоциират вълна с овца, има и други животни, които също произвеждат влакна, от които можем да получим хубава прежда. Животното алпака например предлага 22 естествени цвят вълна.


2. Вълната е устойчива на слънчева светлина и има естествен UV филтър.


3. Ако някога сте се замисляли как изглежда най-старият вълнен килим в света? През 1949 г. т.нар. килим Pazyryk е изкопан от гроба на скитски благородник в Сибир.

4. В света има около 1 милиард овце, от които 30 милиона живеят във Великобритания. 


5. Най-бързо регистрираното време за срязване на овце е 37,90 секунди от Иван Скот от Ирландия.


6. Смята се, че най-скъпата овца в света е продала за £ 231 000. Ценовият знак "Deveronvale Perfection" се свежда до силните физически качества на овцете.


7. Влакната на вълната могат да се огъват над 20 000 пъти, без да се счупват.

8. Вълната е силна. Едно вълнено влакно се счита за по-силно от стомана.


9. Овча вълна може да помогне за пречистване на въздуха в дома ви до 30 години - страхотно, ако имате алергии във въздуха.


10. Вълнените влакна са биоразградими и се състоят от естествен протеин, наречен кератин - подобно на протеина, открит в човешката коса. Това означава, че когато се изхвърля, вълната може да се разпадне в почвата за броени години.

 

Щастливи сме, че можем да творим килими от този необикновен материал, който природата ни предлага. Надяваме се с този материал да сме добавили още няколко причини да изберете вълнен килим за дома си.

Натуралното въже в интериора29 ноември 2018

10 интериорни решения с деликатната намеса на въжето, които харесваме

прочети още
Бохо геометрия в интериора28 юли 2018

Какви са тенденциите при килимите в контекста на лятната бохо геометрия в интериора

прочети още
Оригами вълна11 февруари 2018

Колекцията CONES празнува сливането на геометрията, трансформацията и естетиката на вълната.

прочети още
Какво е Wabi Sabi и защо ръчната изработка става основна тенденция в интериорите за 2018 година ?28 декември 2017

Wabi-sabi (侘 寂) е традиционен поглед към естетиката в пространствата и начина на живот, съсредоточен върху приемането на несъвършенството. Истинската красота в течението wabi-sabi включва асиметрия, грапавост, простота, икономичност, интимност и живот в хармония с естествените природни дадености и процеси.

прочети още
Предимствата на вълнения килим3 декември 2017

Усещането краката ви да потъват в мек вълнен килим е незаменимо, особено, когато зимата дойде и температурите паднат по нулата.

прочети още
Интериорните тенденции за тази есен в цветове26 октомври 2017

Как златистата есен пренася своята уникалност, топли багри и уют у дома според световните тенденции в цветовите интериорни решения

прочети още
#feltlinks by Lambent 326 август 2017

През август сме провокирани от смяната на позиция на килима в интериора, според тенденциите в интериорния дизайн за 2017/2018 година.

прочети още
#feltlinks by Lambent / 218 февруари 2017

Какво ни хареса този месец в Instagram света на вълната и плъстенето, като техника за създаване на уникални творения. От продуктов дизайн, през архитектура и мода, до арт инсталации. През февруари сме на тема растения и как да ги настаним красиво у дома в уникални плъстени вази.

прочети още
#feltlinks by Lambent20 януари 2017

Всеки месец споделяме с вас какво ни хареса в Instagram света на вълната и плъстенето като техника за създаване на уникални творения. От продуктов дизайн, през архитектура и мода, до арт инсталации.

прочети още
Къща от вълна в Лондон20 ноември 2016

Днес ви каним "на гости" в първия вълнен Bed&Breakfast в Лондон, който отвори врати по време на "Седмицата на вълната" преди броени дни.

прочети още
Lambent в моя дом | Малкият принц20 август 2016

В този разказ главният герой е малкият принц Калоян. Наистина се надяваме един ден той да бъде герой на своето време, а че има нещо от планетата на Малкия принц, ще ви покажем малко по-надолу.

прочети още
Lambent в моя дом | Краси, Ян и Виктор3 август 2016

Обещаваме, че този разказ ще остави у вас усещането за дом и хармония.

прочети още