ИЗРАБОТКА

 

ВЪЛНА

Вълната притежава уникални свойства, които от векове я правят част от нашия бит:

изолира от топлина и студ
водоотблъскваща
огнеустойчива
еластична
износва се много дълго
антистатик
шумоизолираща
издържа на мръсотия
антиалергенна
винаги модерна.

Всичко това, благодарение на структурата на вълненото влакно, което няма аналог в природата. Изградено е от белтъчно вещество - кератин. То много добре, но бавно, поема влагата. Има малка топлопроводимост. Устойчиво е на краткотрайно действие на повишена температура.Притежава висока издържливост и еластичност. Тези качества дават възможност да се направи почти всичко от вълна: облекла, бижута, аксесоари, предмети за декорация, одеяла, килими....

 

 

ПЛЪСТЕНЕ

В миналото имало стар български занаят, чрез който се изработвали изделия от натъкан текстил, наречени “плъсти”. Писмени сведения за това древно изкуство в България има още от X - XI век . Според някои исторически сведения, произхода на плъстите е от поне 700 г. пр. Хр. Има вероятност това да е най-старата техника за изработване на текстил.

За да се стигне до плъстенето, вълната изминава дълъг път. След остригването, тя се пере с топла вода, за да се изчисти от органическите мазнини, т.нар. “сер”. Следва изсушаване и разделяне по качества, багрене, разчепкване. Пухкава и непресукана тя е готова за плъстене.

Не се използват специални технологии и машини. Трябват вълна, топла вода и сапун. И здрави ръце. И много любов. И желание да рисуваш с вълната.

Нейната еластичност и специфична структура на външния слой на влакното, способността му чрез механични въздействия да се сближава, премества, преплита и уплътнява, дава възможност да превърнеш вдъхновението в картина от вълна.

Правенето на “плъстта” отнема време.  Дни интензивен труд. И никога не можеш да кажеш колко точно. Но тази магия винаги си струва търпението.