Къща от вълна в Лондон

20 ноември 2016
 Къща от вълна в Лондон

От известно време любопитството ни отвежда сред причудливи форми на вълната, среща ни с  талантливи творци. Дойде време да започнем да споделяме вълнените си открития с вас. Всяка седмица ще ви разказваме интересни истории от света на вълната, ще ви "отвеждаме" на необикновени места и събития, посветени на нея.

Днес ще ви поканим "на гости" в първия вълнен Bed&Breakfast в Лондон, който отвори врати по време на "Седмицата на вълната" в британската столица.

ВИДЕО

London's first Wool B&B opens for Wool Week 2016, IBTimes UK 

"Седмицата на вълната" е събитие на една от най-мащабните инициативи Campaign for Wool, която има дълги традиции във Великобритания. Мисията й е да популяризира вълната като материал за създаването на различни продукти от дрехи до мебели, както и нейните ценни качества. По време на тазгодишното издание през октомври кураторът Karina Garrick представя първото по рода си пространство B&B, което е превърнала в своеобразна витрина на множество пухкави вълнени красоти.

 Photos: http://www.housebeautiful.co.uk/

 

Концепцията на къщата е да накара посетителя да се почувства уютно като у дома, да се привърже към мястото. Вълната в този „дом“ обаче се показва като нещо необикновено.

 

Първото впечатление от интериора не е нищо по-различно от добре декорирана градска къща, но ако се загледаме в детайлите ще видим, че всичко в нея е направено от вълна и на всеки ъгъл ни очаква вълнено произведение на изкуството. В центъра на основното пространство може вкусно изглеждаща и нетрадиционна английска закуска, направена изцяло от вълна (на авторката Jessica Dance).

 

The woolly cooked and continental breakfasts take centre stage on a solidwool table top in the Wool B&B lounge, Alice Wheatley/IBTimes

 

Спалнята на B&B е своеобразна арт галерия, която представя вълната в пъстра гама от възможни нейни превъплъщения. Мястото можем да възприемаме и като нестандартен хотел. Пространството ще приюти няколко работилници за плетене, пачуърк и други дейности по време на "Седмицата на вълната" в Лондон.

 

Wool B&B study with a wool map, Alice Wheatley/IBTimes

 

Интериорът на къщата е смесица от съвременни форми и модели, съчетани с топлината и уюта на вълна. Това място поставя темата за новия прочит на живота и мястото на вълната в него. Както самата Garrick казва „това е начин да покажем новите роли на вълната в живота ни“. Всички знаем, че тя се използва в съвременния свят за най-различни неща – от маратонки до бельо за атронавти. 

 

В тази домашна вълнена атмосфера създателите на проекта имат за цел да ни показват възможностите, които този материал крие и значението му за живота ни.

 

Защото вълната е  неуморима. Тя ни се разкрива в нова форма всеки ден.


Вълната е приятел на бебето3 октомври 2019

Защо вълната е чудесна алтернатива на памука при избора на детско одеяло или постелка ?

прочети още
Натуралното въже в интериора29 ноември 2018

10 интериорни решения с деликатната намеса на въжето, които харесваме

прочети още
Бохо геометрия в интериора28 юли 2018

Какви са тенденциите при килимите в контекста на лятната бохо геометрия в интериора

прочети още
Оригами вълна11 февруари 2018

Колекцията CONES празнува сливането на геометрията, трансформацията и естетиката на вълната.

прочети още
Какво е Wabi Sabi и защо ръчната изработка става основна тенденция в интериорите за 2018 година ?28 декември 2017

Wabi-sabi (侘 寂) е традиционен поглед към естетиката в пространствата и начина на живот, съсредоточен върху приемането на несъвършенството. Истинската красота в течението wabi-sabi включва асиметрия, грапавост, простота, икономичност, интимност и живот в хармония с естествените природни дадености и процеси.

прочети още
Предимствата на вълнения килим3 декември 2017

Усещането краката ви да потъват в мек вълнен килим е незаменимо, особено, когато зимата дойде и температурите паднат по нулата.

прочети още
10 интересни факта за вълната, които ще ви изненадат5 ноември 2017

Несъмнено вълната е високо ценен материал в много сфери на нашия живот. Но кои са малките тайни, които не подозираме за нея ?

прочети още
Интериорните тенденции за тази есен в цветове26 октомври 2017

Как златистата есен пренася своята уникалност, топли багри и уют у дома според световните тенденции в цветовите интериорни решения

прочети още
#feltlinks by Lambent 326 август 2017

През август сме провокирани от смяната на позиция на килима в интериора, според тенденциите в интериорния дизайн за 2017/2018 година.

прочети още
#feltlinks by Lambent / 218 февруари 2017

Какво ни хареса този месец в Instagram света на вълната и плъстенето, като техника за създаване на уникални творения. От продуктов дизайн, през архитектура и мода, до арт инсталации. През февруари сме на тема растения и как да ги настаним красиво у дома в уникални плъстени вази.

прочети още
#feltlinks by Lambent20 януари 2017

Всеки месец споделяме с вас какво ни хареса в Instagram света на вълната и плъстенето като техника за създаване на уникални творения. От продуктов дизайн, през архитектура и мода, до арт инсталации.

прочети още
Lambent в моя дом | Малкият принц20 август 2016

В този разказ главният герой е малкият принц Калоян. Наистина се надяваме един ден той да бъде герой на своето време, а че има нещо от планетата на Малкия принц, ще ви покажем малко по-надолу.

прочети още
Lambent в моя дом | Краси, Ян и Виктор3 август 2016

Обещаваме, че този разказ ще остави у вас усещането за дом и хармония.

прочети още