Какво е Wabi Sabi и защо ръчната изработка става основна тенденция в интериорите за 2018 година ?

28 декември 2017
Какво е Wabi Sabi и защо ръчната изработка става основна тенденция в интериорите за 2018 година ?

В последните години датската философия на Hygge бе в основата на интериорните решения. Сега, квинтесценцията на простотата, комфорта и естествеността пристигат направо от Япония. Wabi-Sabi е начин на живот, който се фокусира върху намирането на красота в несъвършенствата и мирно приемане на естествения цикъл на живота на всеки предмет, процес. В декорирането, Wabi-Sabi се изразява в не толкова перфектния порядък и създавайки завладява атмосфера на хармония с природата, такава каквато е.

 

Природата е перфектна, въпреки че е пълна с несъвършенства. Стилът Wabi-Sabi се опитва да имитира този вечен парадокс и резултатът е безспорно удивителен. Защо да се разстройвате за незначителни дефекти, когато те са пълни с благодат? Възстановена дървесина с ясно видими възли или не напълно завършена каменна облицовка, когато се полага върху вашето домашно обзавеждане, ще ви отведе по-близо до пустинята и ще радва с автентичност.

 

Както е подходящо за една тенденция от Япония, Wabi-Sabi призовава за умереност и простота. Този подход ще помогне да се поддържа мястото и да се балансират всички малки, преднамерени "дефекти". Съсредоточете се върху най-важното и не затрупвайте дома си с вещи - не забравяйте, че в декорирането много често по-малко е повече. Гарнирайте избраните акценти в стил в нечетни числа и избягване на симетрия.

 

Деликатната геометрия е винаги добре дошла - тя може да влезе в стаята под формата на кръгло огледало, което оптично ще увеличи пространството или кръгъл килим, който ще събере цялата истиност на интеирора в едно цяло. 

 

Въпреки че някои ярки или дори блестящи оттенъци могат да окажат благотворно влияние върху декора, стилът Wabi-Sabi разчита на спокойна, тонизирана цветова палитра, в хармония с естетсвените цветове на природата. Топлите нюанси на бежовото и кафявото, съчетани с неутрални сиви и бели, съставляват отлична комбинация. Не само те правят пространството да изглежда по-голямо, но и да създават изключително топло, спокойно настроение. Освен това, такива цветове лесно ще съвпадат с органичните елементи на вашия новопостроен дом, като дърво и камък, а дори няма да се противопоставят на всички малки несъвършенства и несъответствия.

 

Благодарение на Wabi-Sabi ние можем свободно да добавим душа в интериора. Недовършена или леко повредена стена не е пробле, а напротив. И нейният недостатък може лесно да се превърне в добро предимство. Не боядисването на стените може да изглежда мързеливо за някои, но с него Wabi-Sabi всъщност празнува един жив поглед, рисува история върху стена.

 

Приветстваме wabi-sabi тенденцията в създаването на уютни пространства, защото жялата философия на това течение е в основата на нашия семеен бранд Lambent - красотата на несъвършенствата на ръчната изработка, материали от природата, цветова гама, вдъхновена от заобикалящата ни среда, семпъл, но уникален дизайн.

Снимки: Pinterest

Натуралното въже в интериора29 ноември 2018

10 интериорни решения с деликатната намеса на въжето, които харесваме

прочети още
Бохо геометрия в интериора28 юли 2018

Какви са тенденциите при килимите в контекста на лятната бохо геометрия в интериора

прочети още
Оригами вълна11 февруари 2018

Колекцията CONES празнува сливането на геометрията, трансформацията и естетиката на вълната.

прочети още
Предимствата на вълнения килим3 декември 2017

Усещането краката ви да потъват в мек вълнен килим е незаменимо, особено, когато зимата дойде и температурите паднат по нулата.

прочети още
10 интересни факта за вълната, които ще ви изненадат5 ноември 2017

Несъмнено вълната е високо ценен материал в много сфери на нашия живот. Но кои са малките тайни, които не подозираме за нея ?

прочети още
Интериорните тенденции за тази есен в цветове26 октомври 2017

Как златистата есен пренася своята уникалност, топли багри и уют у дома според световните тенденции в цветовите интериорни решения

прочети още
#feltlinks by Lambent 326 август 2017

През август сме провокирани от смяната на позиция на килима в интериора, според тенденциите в интериорния дизайн за 2017/2018 година.

прочети още
#feltlinks by Lambent / 218 февруари 2017

Какво ни хареса този месец в Instagram света на вълната и плъстенето, като техника за създаване на уникални творения. От продуктов дизайн, през архитектура и мода, до арт инсталации. През февруари сме на тема растения и как да ги настаним красиво у дома в уникални плъстени вази.

прочети още
#feltlinks by Lambent20 януари 2017

Всеки месец споделяме с вас какво ни хареса в Instagram света на вълната и плъстенето като техника за създаване на уникални творения. От продуктов дизайн, през архитектура и мода, до арт инсталации.

прочети още
Къща от вълна в Лондон20 ноември 2016

Днес ви каним "на гости" в първия вълнен Bed&Breakfast в Лондон, който отвори врати по време на "Седмицата на вълната" преди броени дни.

прочети още
Lambent в моя дом | Малкият принц20 август 2016

В този разказ главният герой е малкият принц Калоян. Наистина се надяваме един ден той да бъде герой на своето време, а че има нещо от планетата на Малкия принц, ще ви покажем малко по-надолу.

прочети още
Lambent в моя дом | Краси, Ян и Виктор3 август 2016

Обещаваме, че този разказ ще остави у вас усещането за дом и хармония.

прочети още