Предимствата на вълнения килим

3 декември 2017
Предимствата на вълнения килим

Усещането краката ви да потъват в мек вълнен килим е незаменимо, особено, когато зимата дойде и температурите паднат по нулата. Като най-силното и устойчиво естествено влакно, вълната е много издръжлива и дори може да спести пари, тъй като килимите няма да се нуждаят от замяна толкова често.


Вълната е жива и може да бъде вашият уникален щрих в интериора, добавяйки естествени цветове, шарки и текстура, но и допълнителна топлина и комфорт. Килимът може да е и едно от местата, където децата ви си играят, или събира семейството около интересна настолна игра, пъзел или друго забавление.


Ето защо в началото на декември ви споделяме няколко интересни предимства на вълнения килим:

Удобство

Като естествен изолатор, вълната е по-топла през зимата и охладител през лятото, което прави домовете по-чисти и по-комфортни. Чрез абсорбиране на влагата, вълнения килим може да помогне да се подобри влажността в дома до 10 пъти повече от дървените подове.

Звукоизолация

Вълните килими абсорбират шумовете и могат да помогне за намаляване на прехода на шума от стая в стая. Мекотата им от друга страна възпрепятства шума на стъпките или мебелното движение чрез заглушаване на звука.


Сила и устойчивост

Вълната запазва изклютелно дълго своите качества и добър външен вид, затова килимът ви ще изглежда по-добре за по-дълго време. Вълнените влакна са много еластичниа и това им позволява да се разтягат и да се върнат в естествената си форма. Така вълненият килим карантира бавен процес на износване. Тези им качества предполагат, че няма да ви се налага да сменяте вълнения си килим често, както се случва с други материи.


Лесна поддръжка

Вълната съдържа натурални масла и е с 30% по-устойчива на петна, отколкото синтетичните влакна. Структурата на вълната позволява разливът да не се абсорбира толкова бързо и може лесно да се попие от повърхността й. За повече информация относно грижата за вашия вълнен килим, вижте нашите препоръки тук.


Екологично отговорен избор

Вълната е 100% естествено и напълно устойчиво влакно. Като възобновяемо влакно руното расте всяка година и се отстранява от овцете през летните месеци. Количеството енергия, необходимо за производството на вълна е много по-ниско от това, което се използва при производството на синтетични влакна, като например найлон. 

 

Например вълната за създаването на нашите продукти идва от малки български ферми и се преработва и брагри почти изцяло ръчно, преди да стигне до нашето ателие и да започне магията по създаването на килим.

Ето защо вълненият килим от Lambent е и истинският ви допир до природата - жив, уютен, мек и уникален, тъй като е изработен ръчно, чрез техниката плъстене. Вижте нашите колекции тук.

Натуралното въже в интериора29 ноември 2018

10 интериорни решения с деликатната намеса на въжето, които харесваме

прочети още
Бохо геометрия в интериора28 юли 2018

Какви са тенденциите при килимите в контекста на лятната бохо геометрия в интериора

прочети още
Оригами вълна11 февруари 2018

Колекцията CONES празнува сливането на геометрията, трансформацията и естетиката на вълната.

прочети още
Какво е Wabi Sabi и защо ръчната изработка става основна тенденция в интериорите за 2018 година ?28 декември 2017

Wabi-sabi (侘 寂) е традиционен поглед към естетиката в пространствата и начина на живот, съсредоточен върху приемането на несъвършенството. Истинската красота в течението wabi-sabi включва асиметрия, грапавост, простота, икономичност, интимност и живот в хармония с естествените природни дадености и процеси.

прочети още
10 интересни факта за вълната, които ще ви изненадат5 ноември 2017

Несъмнено вълната е високо ценен материал в много сфери на нашия живот. Но кои са малките тайни, които не подозираме за нея ?

прочети още
Интериорните тенденции за тази есен в цветове26 октомври 2017

Как златистата есен пренася своята уникалност, топли багри и уют у дома според световните тенденции в цветовите интериорни решения

прочети още
#feltlinks by Lambent 326 август 2017

През август сме провокирани от смяната на позиция на килима в интериора, според тенденциите в интериорния дизайн за 2017/2018 година.

прочети още
#feltlinks by Lambent / 218 февруари 2017

Какво ни хареса този месец в Instagram света на вълната и плъстенето, като техника за създаване на уникални творения. От продуктов дизайн, през архитектура и мода, до арт инсталации. През февруари сме на тема растения и как да ги настаним красиво у дома в уникални плъстени вази.

прочети още
#feltlinks by Lambent20 януари 2017

Всеки месец споделяме с вас какво ни хареса в Instagram света на вълната и плъстенето като техника за създаване на уникални творения. От продуктов дизайн, през архитектура и мода, до арт инсталации.

прочети още
Къща от вълна в Лондон20 ноември 2016

Днес ви каним "на гости" в първия вълнен Bed&Breakfast в Лондон, който отвори врати по време на "Седмицата на вълната" преди броени дни.

прочети още
Lambent в моя дом | Малкият принц20 август 2016

В този разказ главният герой е малкият принц Калоян. Наистина се надяваме един ден той да бъде герой на своето време, а че има нещо от планетата на Малкия принц, ще ви покажем малко по-надолу.

прочети още
Lambent в моя дом | Краси, Ян и Виктор3 август 2016

Обещаваме, че този разказ ще остави у вас усещането за дом и хармония.

прочети още